Народна и универзитетска библиотека РС: АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА

Изложба о страдањима цивилног становништва у Независној Држави Хрватској под називом АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА биће отворена вечерас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у 19 часова. Аутори изложбе су Вања Шмуља, Споменка Кузмановић и Љубица Милекић.

 - Идентитет је био једина кривица Рома, Јервреја и Срба који су широм НДХ систематски истребљивани и то на начине који су довијека бацили љагу на образ човјечности човјека. У том времену безумља било је и оних који су, помажући прогоњенима, свакодневно излагали сопствене животе том истом злу од којег су спасавали недужне, спасавајући тако и човјечност од зла. Они који су страдали у усташким логорима додали би небројене томове Кишовој "Енциклопедији мртвих" "да још има на свету људи који бележе и вреднују сваки живот, сваку патњу, свако људско трајање" - али то превазилази могућности аутора ове изложбе.

Састављачима "Енциклопедије" је, по замисли аутора који је и сам проживио и преживио пакао Холокауста, свако људско створење светиња, и смисао ток мукотрпног посла је доказати да ничији живот није безначајан и узалудан. Намјеран нам је била да покажемо то исто. Међу свима који су страдали, огроман је број оних којима је одузета и прилика да одрасту у људе. У њиховим дјечијим животима, играчка изгубљена успут негдје у збјегу - као страшно обећање онога што слиједи и као симбол изгубљеног дјетињства - вјероватно је било најстрашније што им се до тада догодило. Заборавимо ли њихово страдање - и њихови животи биће узалудни и безначајни - записали су аутори ове изложбе. 

http://www.frontal.rs